Äldre nyheter:

28 augusti 2005 »

Jag sticker iväg och kollar på SM i motocross i Enköping. Rustad till tänderna med regntäta och varma kläder får jag en härlig dag i solen... (typiskt) Dessutom får jag se härlig crosskörning på en kul bana. Jag skulle gärna köra den själv (dock utan några som helst ambitioner...).

Det kördes tre killklasser (MX1, MX2 och MX3) och en tjejklass (som kör MX2-maskiner) under dagen, vilket var riktigt kul! Det var fullt med folk och kul att gå runt i depåområdet och kika. Jag måste nog skaffa mig en mekaniker som säkerhetskollar att alla saker på hojen är som de skall medan jag sitter och vilar i ett hörn...

Bilder här

21 augusti 2005 »

Tillbaka i endurospåret, i Arlanda/Skoby. Först uppvärmning på sandbanan (som var ohyggligt svår...) och sedan ut i skogen. Det blev först lite mer offroad-åka under ledning av Magnus. Kul stigar men lite trist när vi hamnade alltfär nära gårdar och ilsket folk med hästar... Magnus hoj utvecklade så småningom en läcka i kylsystemet och han fick vända hemmåt.

Vi andra (Challe, Daniel, Stefan och undertecknad) fortsatte med mer renodlad enduroträning i de uppkörda spåren. Det gick faktiskt rätt hyffsat för att vara första gången på länge! Jag blev avkastad en gång efter att ha placerat framhjulet lite snett på sandbanan (men landade mjukt i sanden) men i övrigt inga problem. På sista varvet var jag däremot rejält trött och då blev tekniken klart lidande och jag studsade fram genom skogen med inte riktigt full koll... Men det gick bra och jag var härligt utmattad i soffan på kvällen!

2 augusti 2005 »

Håkan goes roadracing...

Som omväxling till enduroåkningen gick jag idag en bankurs arrangerad av California Superbike School på Gelleråsen-banan i Karlskoga. En europeisk gren av den från början amerikanska skolan höll utbildning i Sverige och lärde ut en hel del matnyttiga tekniker för hur man tar sig fram i svängarna på bästa och säkraste sätt. Det var lite olika från person till person hur man uppfattade övningarna men de passade mig mycket bra. Efter tre dagars egen träning på Gelleråsen efter kursen där jag försökte få alla övningar att funka tillsammans lyckades jag till slut sänka mina varvtider till 1:19-tider runt banan (tidigare låg jag kanske runt 1.:30-tider) och det kändes fortfarande kontrollerat. Snabbt men kontrollerat.

Se bilder här

24 juli 2005 »

Tillbaka från en härlig vecka i Norrland tillsammans med Challe och Linda på Lindas släktgård utanför Lycksele. Hyffsat väder men framför allt långt ifrån kontorsstolen på jobbet! Det blev en del endurokörning men mycket annat också. Det är härligt med semester! Tack Linda och Challe!

Här finns lite bilder från veckan.

14 juli 2005 »

I samband med storservicen gjorde jag några förändringar i inställningar på KTMen: jag minskade "hänget" bak (d.v.s. så mycket bakdelen fjädrar ihop av sin egen vikt) till det mått "Hulken" givit under FMCKs enduropåsk. Sedan flyttade jag fram styret och vinklade upp det lite mer. Dessutom fick hojen en ny utväxling när jag bytte drivpaket; istället för 14-50 så har jag nu 13-48 drev, en minskning med ca 3%. Sammantaget så blev det en helt annan hoj; mycket distinktare i bakfjädringen utan att bli hårdare och den svänger så fort man tänker att man vill svänga. Framfjädringen hänger aningens för mycket, vilket bidrar. Och sedan kan man köra på 3:an i skogen numera. Kul!

Jag tror alla förändringar blev till det bättre. Jag kan komma längre fram när jag står upp, eller snarare: jag måste komma längre fram när jag står upp annars får armarna en konstig vinkel. Att köra sittandes är lite stökigt eftersom man måste ha armbågarna högt upp, vilket jag kämpar med att komma ihåg... Och med ett litet ryck i styret så lättar framhjulet även på treans växel. Frågan är bara nu; vad skall jag med ettans växel till...? :-)

1 juli 2005 »

Jag är kär! I den här:
Kär!

Jädrar vilket grushoj!

29 juni 2005 »

Oj, oj, nu har jag inte skrivit på ett tag. Lite körning har det blivit, men rätt mycket grusväg, vilket iofs är kul det med.

MCEs endurosektion stack iväg och körde runt och på Kungsberget, vilkat var riktigt kul! Se bilder här.

Sedan var vi några stycken i Hedemora och körde blandat enduro och grusväg. Här finns lite bilder och kommentarer.

Några svängar i Kistaspåret har det blivit men högst oregelbundet. Och vad man tappar mycket när man inte tränar regelbundet... *Suck*. P.g.a. det oregelbundna tränandet och generell tidsbrist blir jag tvungen att hoppa över Stångebroslaget tyvärr. Jag hinner helt enkelt inte med. Hoppas de andra kör bra!

Annars har jag spenderat veckan i garaget med att göra storservice på KTMen:
Kär!
Nu återstår det bara att kolla ventilerna och byta bromsvätska så är den fit-for-fight igen. :-)

8 maj 2005 »

Aj, oj, ont!

7 maj 2005 »

TRÄNINGSVÄRK!!!

6 maj 2005 »

Nu är det mycket träning... Ont i kroppen från igår gav jag mig åter ut i Kistaspåret, nu tillsammans med Tony R. Tony var lite sen så jag värmde upp lite i spåret själv. När sedan Tony kom satte vi iväg och jag drog iväg i ett friskt tempo (eftersom jag redan värmt upp), vilket blev en hyffsad uppvärmning för Tony...

Underlaget var i det närmaste perfekt; torrare än i går, med mer grepp men utan att damma. Flåset och tekniken funkade bra, men ryggen tog ordentligt slut på slutet. Jag åkte på en brysk vurpa när jag satte ner framhjulet lite snett i en del av spåret med stenar och rötter och det tog tvärstopp. Tack och lov landade jag mellan stenarna, så ingen fara skedd (men en liten indikation på att ta det lite lugnare och inte hålla så hårt i styret).

5 maj 2005 »

Långhelg och ännu mer enduro! Igen körde jag och Challe runt i Kistaspåret. Idag fick vi dessutom sällskap av Niklas, som inte kört så mycket enduro tidigare men som har bra balans och teknik i övrigt. Niklas fick kämpa en hel del men tog sig fram i spåret riktigt bra! Det var bara de mer avancerade passagerna som stoppade honom. Jag känner så väl igen det när man är nybörjare, allt är skitjobbig och man får kämpa sig blå... "Been there, done that!" Samtidigt gav det en kvittens för min egen utveckling, att jag har en mycket bättre teknik och ork nu. Det är kul att se!

Spåret var ganska blött och lerigt på sina ställen men inte så att man inte tog sig fram. Däremot satte sig leran fast något grymt på hojen. Tvättningen blev en långdragen historia...

1 maj 2005 »

Äntligen mer enduro! Jag och Challe dammade (bokstavligen) runt i Kistaspåret i några timmar. Flåset fanns hyffsat kvar och tekniken funkade förvånandsvärt bra efter lite uppehåll. Jag tog mig fram överallt i hyffsat tempo och gjorde bara ett par vurpor... Vi hittade ett par slingor man kunde ligga och träna på, vilket är kanonbra. Att spåret dessutom ligger 2 min hemifrån gör inte saken sämre...

16 april 2005 »

Svenska Offroadentusiasterna (SOE) körde sin årliga 100% offroad, en 26-mila roadbook-körning med start i Västerås. Kul med ett nytt ställe och lite nya vägar, även om det var en bit att ta sig från Stockholm. Vägarna var bitvis väldigt fina, kurviga, smala och löst underlag. Men tyvärr var det rätt många sträckor med raka, breda och hårda grusvägar, och att ligga och köra 100+ km/h är inte så kul, tycker jag (har kanske blivit smittad av enduron?), speciellt inte med skrammel-TTRen...

Den roligaste vägen var en gammal banvall med ett smalt uppkört spår där alla körde. Men det gick bra att köra brevid spåret och det var dessutom roligare, för då kunde kan blåsa förbi alla andra... :-) Där har endurokörningen i vinter definitivt givit något; TTRen hoppade och skuttade men det var inga problem att hantera.

Mindre roligt var en kille som åkte på en riktig flygtur när han missade att se ett grävt dike med jordvallar på var sin sida. Tack och lov landade han inte rakt på huvudet och hojen landade inte på honom heller. Blåslagen fick han åka till sjukhus men med inget brutet i alla fall.

En rapport finns på SOEs hemsida.

10 april 2005 »

Inspirerad (eller lurad?) av Stefan och Mattis målsättning att fixa en Svensk Enduroklassiker (Stångebroslaget, Ränneslätt och Gotland Grand National) anmälde jag idag mig till Stångebro. Så nu har jag ett mål att träna mot. Hua...

9 april 2005 »

Ett par veckors uppehåll gör inte gott för kondition eller teknik. Måste köra mera!! Idag stack vi ut i ett längre endurospår uppåt Arlanda till. Bitvis var det underbart härligt, man kunde ligga på treans växel och flyta fram genom skogen. Underbart! Bitvis var det dock mer ubåt än svävare i skogen; hu så blött! Och lerigt. Endurodubb mot en kal bergshäll är ett under av fäste jämfört med ett bakhjul fyllt med lera mot blöta och snorhala bergshällar. Yuck! En dag av typen "kul i efterhand"...

26-27 mars 2005 »

FMCK Stockholm höll sin årliga enduropåsk. Under två dagar körde vi runt i småspår i Kungsängen och tränade på olika tekniker. Det jag främst lärde mig var att vara mer aktiv på hojen och placera tyngdpunkten rätt. Det var kanske mer ett par dagar av typen "ha kul och köra två dagar med några som kan området och som kan köra" än en egentlig kurs (av typen jag är van vid). Men det var skitkul i alla fall!

20 mars 2005 »

På'et igen, idag var det enduroträning. Ett gäng förväntasfulla förare gav sig ut i grusgropen och fann inte oväntat snö i mängder. Lagom smält och frusen om vartannat var den minst sagt jobbig att köra i; framhjulet ville inte alls gå där jag ville att det skulle gå. Flertalet vurpor för samtliga indikerade att det var svårt. Och jobbigt. Men på något vis kul ändå. Man landade i alla fall mjukt i snön efter varje vurpa...

19 mars 2005 »

Ny helg, mer köra. Idag blev det Åsätra crossbana tillsammans med Björn och Matti. I ett par minusgrader och strålande sol låg vi och körde varv på varv. Successivt jobbade jag bort "ringrosten" efter en månads uppehåll och fick till det hyffsat till slut; jag klarade bl.a. två platåhopp! Vilken känsla när man lyfter uppför hoppet och landar mjuuukt i nedförsbacken på andra sidan! Den upplevelsen rekommenderas!

13 mars 2005 »

Efter en månads uppehåll var suget att köra rejält stort. Vi enades om att utnyttja vädret och köra på Mälarens fina istäcke. Det var kul! Underbart väder och roligt sällskap men riktigt halt och trixigt att köra, vilket ett par vurpor bevisade...

Läs mer >>

4 mars 2005 »

Tillbaka i Svedala efter ett par veckor på jobb i USA. Självklart var resväskan fullpackad med MC-prylar, bl.a. ett par Alpinestars Tech-8-stövlar och en ny hjälm, Thor SVR3.

Stövlarna är otrolig bekväma, de sitter kanon och med lite viftutrymme för tårna. Mina gamla Sidi FlexForce har faktiskt nog aldrig suttit riktigt bra, de är obekväma och trånga. Varför köpte jag inte Alpinestars från början? Kanske beroende på priset. I USA betalade jag ca 2500kr och i Sverige går de för 4000kr...

Hjälmen är grymt snygg utöver att den sitter bra och är bekväm. Det är en replika av Chad Reeds hjälm han hade när han vann amerikanska supercrossmästerskapen 2004. Inte för att det var något direkt avgörande utan det är mest coolt... Skitsnygg är den i alla fall. Och billig; 1700 kr. Jag vet inte om den finns i Sverige men i så fall skulle den nog vara bra mycket dyrare.

Roligast av allt är att traktamentet för resan betalade för både hjälmen och stövlarna. :-)

Nu är jag körsugen!! Måste testa nya utrustningen...

13 feb 2005 »

Enduroträning dagen efter ett race och det fungerar! Jag trodde jag skulle vara alltför trött, men icke. Istället flöt det på lika bra som tävlingen dagen innan; bra tempo och ork och ingen kramp i underarmarna. Skitkul! Jag kanske har lärt mig något trots allt?

Det var blandad körning på "crosslingan" och endurospåret vid Arlanda-Skoby tillsammans med kompisarna i den fallande snön (trixigt att spåra det första varvet...). Dessutom dök Annie Seel upp och körde. Kul!

12 feb 2005 »

Nu rullar det på, fjärde deltävlingen i Östra Open, i Sala, avklarad. Äntligen tjäle i marken och äntligen orkade jag köra hela racet, trots en tung krasch.

Läs mer >>

6 feb 2005 »

Andra tävlingen i karriären, Östra Open i Enköping. Stärkt av de senaste helgernas träningar var humöret och förväntningarna i topp. De skulle dock inte uppfyllas...

Läs mer >>

5 feb 2005 »

Idag blev det enduroträning i Arlanda igen, men hu så dåligt det gick. Jag tänkte jobba med blickövningar idag men hann knappt göra några, för inte mycket annat stämde och jag måste fixa till det först. Det var kanske besvärligt underlag idag (även om det inte kändes värre än annars), för ingen körde riktigt bra idag. Fast det var kul ändå och var väl bra träning i alla fall. Får hoppas det går bättre på Östra Open imorgon...

Läs mer >>

30 jan 2005 »

Efter en veckas förkylning var det ut i spåret igen. Vi körde på samma ställe som med Björn och Uffe den 23 januari men mest på slingan i gropen och inte så mycket i endurospåren. Mer snö än sist gjorde det annorlunda att köra men inte mindre kul!

Läs mer >>

24 jan 2005 »

Det räcker med ett ord för att beskriva kroppens skick idag: TRÄNINGSVÄRK!!!

23 jan 2005 »

Mer köra, idag blev det cirka 3 timmar enduro tillsammans med Björn och Uffe. Det var några riktigt fina spår uppe vid Arlanda med en del utmanande stenklättringar. I övrigt kunde man hålla rätt bra tempo, mycket bra träning! Marken var hård och fin även om isen inte höll över de blötaste passagerna. Flera roliga slingor som man kunde ligga och träna på, vilket behövs... Körtekniken blir gradvis bättre men det finns mycket kvar att göra, mycket att tänka på. Tack till Björn och Uffe för sällskapet!

22 jan 2005 »

I brist på Östra Open deltävlingar i enduro blev det idag 3 timmar på Uringes crossbana tillsammans med ett gäng kompisar. Efter en trevande börjar och några skrämmande landningar efter hopp så började det flyta på bra. Det kan man göra igen! Lite jobbigt förstås men riktigt kul!

Läs mer >>

8 jan 2005 »

Första tävlingen avklarad! I avsaknad av snö och kyla blev det en rätt så lerig tillställning men arrangörerna av Östra Open hade gjort ett bra jobb med första deltävlingen i Bergby utanför Tierp.

Körningen gick bra men konditionen sätter sina begränsningar... Till slut blev det ett varv (av tre) och jag kom i alla fall inte sist!

Läs mer >>

6 jan 2005 »

Det verkar som att jag kommer köra Östra Open nu på lördag trots allt, Björn C har övertalat mig. Jag har ju trots allt kört hela två gånger på KTMen och ingen gång med dubbdäck, så varför inte...?

Förberedelserna är i full gång, bl.a. monterade jag ett skydd för kopplingen (utifall kedjan skulle gå av) och satte på dubbdäcket fram idag. Det märks att jag inte bytt däck på ett tag för jag klämde slangen på två ställen... Jag skall byta bakdäcket också, i övrigt tror jag KTMen är hyffsat redo. Frågan är om jag är det...

25 dec 2004 »

Idag var det dags för MCEs årliga juldagslunch på McDonalds på Sveavägen. KTMen var lite svårtstartad efter att ha stått ett tag men när den väl gick igång gick den bra. Vägarna var rätt hala men endurodäcken verkade greppa bättre än polarnas MT21:or, det mest "intressanta" var precis utanför garaget där det var isgata...

16 dec 2004 »

Ett nytt tillskott till vagnparken, ett släp: Erdé PM300/1R. Främst för att frakta KTMen med men det kommer nog att få lasta andra hojar också.

På ett planeringsmöte till SMC Stockholms gruskurs på kvällen ger Challe mig idén till Schang Racing; han håller på att göra dekaler till sin KTM och gör några åt mig med.

7 dec 2004 »

Snön har nu legat djup och fin i ett par veckor och jag har insett att jag måste skaffa dubbdäck till KTMen. Vel-pelle är i farten igen, så det drar förstås ut på tiden. Mattias nämner vid ett tillfälle att hans uppdragsgivare på jobbet har ett par sprillans nya dubbdäck ståendes som han kan sälja billigt (Bridgestone ED11 fram och ett M58 bak). Det visar sig att det är en gammal kollega till mig och däcken står i ett ascoolt garage på söder där de håller på att bygga en Koenigsegg race-bil. Däcken köps men nu slår förstås vädret om till plusgrader. Jaha… Då får man vänta ett tag.

20 nov 2004 »

Snön har kommit och lagt sig. Challe vill ut och köra men jag tvekar eftersom jag inte har några dubbdäck. Han menar att de inte behövs, och så här i efterhand har han väl rätt. Men jag bangar ändå…

13 nov 2004 »

Andra passet med KTMen, denna gång i Lövsättra enduroområde där jag och Challe låg och tekniktränade på små slingor medan Uffe sprang runt i skogen och filmade. Det kändes riktigt bra men efter att ha sett filmen så ser det fruktansvärt mesigt ut... Tack till Challe för värdefulla körtips!

Läs mer >>

7 nov 2004 »

Första passet med KTMen är avklarat. Vi var några kompisar som busade runt i grusgropen i Upplands-Väsby. Det var klart ovant i början men efter ett tag kändes det riktigt bra. KTMen är klart lättare och smidigare än TTRen och skitkul att slänga runt i den lösa sanden och gruset.

Läs mer >>

4 nov 2004 »

Tjoho! Äntligen har det blivit av! Efter lite övertalning av Challe att han skall lämna sina föräldrar, som är på besök, ensamma ett tag så drar vi iväg och hämtar min nya leksak: en KTM 400 EXC -02, en endurohoj!!! Valet av denna hoj har föregåtts av en väääldans massa velande, vilket både Challe och Björn C kan intyga om. Men nu när den står hemma i garaget känns det så bra! Hojen är i princip ny, trots att det är en -02:a, den är körd endast en gång, och är i finare skick än Challes KTM 525 EXC -04.

Det första som jag gör med den samma kväll är att montera barkbusters. Nu skall här köras!

© Schang Racing, 2004

- Till startsidan -          - Kontakt -